Hozzávalók (6 szelethez):
2,5 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
10 g élesztő
200 g pizzaliszt
2 evőkanál oliva olaj
300 g paraj
100 g kéksajt
100 g paradicsomszósz
50 g mazsola
54 gerezd fokhagyma
só, bors
szerecsendió
Nagyon jó minőségű friss spenótot kaptam a piacon, de egy komolyabb fogáshoz nem elegendő mennyiséget. Így döntöttem a pizzafeltétként történő felhasználásán. Sok helyen láttam, hogy a spenótos pizzát tejfölös vagy krémsajtos alapon készítik, de nálam minden pizza paradicsomos alapú.
Elkészítés:
3 evőkanál langyos vízbe belekeverjük a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadunk 4 evőkanál lisztet és összekeverjük, 3 percig dagasztjuk, a tetejét megszórjuk liszttel, majd letakarjuk konyharuhával és 30 percig kelesztjük. A maradék lisztet nyújtódeszkára szórjuk, tetejébe krátert csinálunk, ebbe tesszük a kovászt, hozzáöntjük a maradék meleg vizet, és összekeverjük. Utána hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű sót és az olajat darabokban. Addig gyúrjuk, dagasztjuk, hogy ne legyen ragadós, ne tapadjon a nyújtódeszkához. Cipót formálunk belőle, tálba tesszük, tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk konyharuhával, és 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egy kerek formára kinyújtjuk. Megkenjük a paradicsomszósszal és 250 fokra előmelegített sütőben sütjük 5 percig. Közben a spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és egy evőkanál olíva olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, átforgatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A pizzára simítjuk a spenótmasszát, befedjük a lereszelt sajttal, megszórjuk mazsolával, és előmelegített sütőben 220 fokon újabb 5-10 percig sütjük.
1 szelet tartalmaz:
energia: 250 kcal
szénhidrát: 32 g
fehérje: 10 g
zsír: 8 g
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.